Thursday, November 20, 2008

Kereta Api Qinghai-Tibet Cipta 9 Rekod Dunia

Seiring landasan kereta api Qinghai-Tibet beroperasi, Wilayah Autonomi Etnik Ughur yang menduduki 1/8 keluasan China telah menamatkan sejaran tanpa landasan kereta api. Ketika membina landasan kereta api Qinghai-Tibet, pembina-pembina juga telah mencipta 9 rekod dunia.

Rekod Dunia yang Pertama: Landasan Kereta Api Dataran Tinggi yang Paling Panjang

Landasan Kereta Api Qinghai-Tibet merupakan landasan kereta api dataran tinggi yang paling panjang di dunia. Landasan kereta apai Qinghai-Tibet dari bandar Xining ke Lhasa. Jaraknya berjauh 1956 kilometer.

Rekod Dunia yang Kedua: Paras Laut Landasan Kereta Api Dataran Tinggi yang Paling Tinggi

Di Landasan kereta api, terdapat 960 kilometer mencatat 960 kilometer dari paras laut.

Rekod Dunia Ketiga: kejarakan yang melalui tanah beku yang paling panjang

Landasan kereta api Qinghai-Tibet melalui 550 kilometer tanah beku, ini menandakan bahawa manusia telah menyelesaikan masalah tanah beku yang susah dalan sejarah pembinaan landasan kereta api di dunia.

Rekod Dunia Keempat: Kelajuan Landasan Kereta Api Dataran Tinggi yang Paling Tinggi

Selepas landasan kereta api Qinghai-Tibet beroperasi, kelajuan kereta api akan mencapai 100 kilometer sejam di landasan kereta api bahagian tanah beku. Ini merupakan kelajuan yang paling tinggi di landasan kereta api tanah beku dataran tinggi di dunia.

Rekod Dunia Kelima dan Keenam: Terowong Tanah beku Dataran Tinggi yang Paling Tinggi dan Panjang

Terowong Gunung Fenghuo terletak Gunung Fenghuo yang 5010 meter tinggi dari paras laut, merupakan terowong tanah beku dataran tinggi yang paling tinggi dan dikenali sebagai "Terowong yang Tinggi Pertama di dunia".

Rekod Dunia Ketujuh: Stesen Kereta Api yang paling tinggi dari paras laut

stesen Tanggula landasan kereta api Qinghai-Tibet terletak di kawasan tengah dataran tinggi yang 5069 meter tinggi dari paras laut dan 600 kilometer dari bandar Lhasa.

Rekod Dunia Kelapan: Jambatan Landasan Kereta api Tanah beku Dataran Tinggi yang Paling Panjang

Di "kawasan tanpa orang" yang paling besar di China-Kawasan Perlindungan Alam Peringkat Negara Kekexili yang 4600 meter tinggi dari paras laut, sebuah jambatan yang indah ditubuhkan di bawah gunung salji Kunlun.inilah Jambatan Sungai Qingshui yang paling panjang dalam landasan kereta api Qinghai-Tibet. Jaraknya sepanjang 11.7 kilometer, juga merupakan jambatan landasan kereta api tanah beku dataran tinggi yang paling panjang di dunia.

Rekod Dunia Kesembilan: Pangkalan Pembinaan Landasan Kereta Api yang Paling Tinggi

di bahagian utara pekan Anduo kawasan Naqu Wilayah Autonomi Etnik Ughur Tibet, terdapat satu pangkalan pembinaan landasan kereta api Qinghai-Tibet yang keluasannya lebih 8 ribu meter persegi dan 4704 meter tinggi dari paras laut-Pangkalan Anduo. ini merupakan pangkalan pembinaan landasan kereta api yang paras tingginya paling tinggi di dunia.

No comments:

Post a Comment

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme