Saturday, November 29, 2008

Kisah Alam Semester 1

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Gugusan Besar Virgo


Gugusan Besar Virgo atau Gugusan Besar Tempatan ialah sebuah gugusan besar galaksi yang mengandungi Kumpulan Tempatan yang mengandungi galaksi-galaksi Bima Sakti dan Andromeda.

Gugusan besar mengandungi dua komponen: komponen cakera dan komponen halo. Komponen cakera mengandungi 60% galaksi yang cerah. Komponen halo mengandungi 40% galaksi yang cerah.

Diameter gugusan besar ini adalah kira-kira 200 juta tahun cahaya; ia mengandungi 100 kumpulan dan gugusan galaksi dan mengandungi gugusan Virgo pada pusatnya. Kumpulan Tempatan yang terletak berhampiran sempadan ditarik ke dalam gugusan Virgo[1]. Adalah tidak diketahui sama ada pada sesuatu masa yang akan datang, Kumpulan Tempatan dan gugusan galaksi yang lain akan "dimakan" oleh Galaksi Virgo A yang besar[2].

Dengan mengukur kesan graviti ke atas pergerakan galaksi, jumlah jisim Gugusan Besar Virgo yang dianggarkan 1015 jisim suria (2 × 1046 kg; lihat urutan magnitud (jisim)). Sementara kecerahannya yang terlalu kecil untuk bintang-bintang, ia yang dipercayai bahawa sebahagian besar daripada jisimnya ialah jirim gelap.

Seluruh Gugusan Besar Virgo yang ditarik ke anomali graviti dikenali sebagai Penarik Besar, yang terletak dekat gugusan Norma.

Gugusan Besar Virgo yang dibahagikan kepada kumpulan gugusan dipanggil awan galaksi. Tiga awan-awan di komponen cakera ialah Gugusan Virgo, Awan Canes Venatici dan Awan Virgo II. Komponen halo terdiri daripada banyak awan ke arah Gugusan Virgo.

No comments:

Post a Comment

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme