Monday, April 11, 2011

Perbezaan Mentega & Margerin & Butter


Mentega

Mentega berasal dari lemak haiwan. Mentega yang dibuat dari lemak haiwan biasanya mengandungi lebih banyak lemak tepu/saturated fats(66%) berbanding lemak tak tepu/unsaturated fats(34%). Lemak tepu ini biasanya mempunyai hubungkait dengan tingginya kadar kolesterol dalam tubuh. Mentega biasanya mengandungi vitamin A, D, protein dan karbohidrat.


Margerin

Planta
Margerin berasal lemak tumbuh-tumbuhan. Ia dibuat dari minyak tumbuh-tumbuhan yang mengandungi jumlah monounsaturated – dan polyunsaturated fats yang lebih banyak dibandingkan dengan saturated fats(13-15 % saturated dan 85-87 % unsaturated fats). Polyunsaturated fat mempunyai kadar kolestrol yang rendah dan baik untuk tubuh badan. Biasanya margerin diperkaya dengan vitamin A dan vitamin B.



Butter
Butter berasal dari cream (susu). Kebiasaannya, kandungannya hanya cream dan salt (untuk salted butter). Kerana bahan dasarnya cream, maka bila disimpan lama di suhu bilik atau pada suhu yang lebih tinggi, ia akan cair.

http://billyinfo.blogspot.com/2010/10/perbezaan-di-antara-mentega-margerin.html#more

Thanks pd yg support blog ni.jgn lupa Follow & Click advertisement mcm nuffnung & Heartbeat





No comments:

Post a Comment

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme